Stomatologie sedativa

Despre stomatologia sedativa

Majoritatea tratamentelor stomatologice ce se efectueaza se realizeaza sub anestezie locala. Astfel copilul nu simte nici o durere. Totusi exista multi copii care prezinta o stare exagerata de anxietate, sunt foarte fricosi, sunt mici si nu colaboreaza.

Exista pacienti ce prezinta afectiuni mintale care fac colaborarea cu medicul stomatolog imposibila.

Solutia nu este sa se lase pacientul netratat sau sa se traumatizeze copilul prin tehnica invechita, de a se tine copilul cu forta.

Stomatologia moderna se realizeaza sub sedare, astfel copilul va fi tratat complet atraumatic si mult mai eficient, in o sedinta putand sa se rezolve procedee ce ar necesita in mod normal mult mai multe sedinte.

Exista mai multe metode de sedare a copilului dumneavoastra. Stomatologul si anestezistul vor discuta cu dumneavoastra despre optiunile disponibile de tratament, si va vor sugera metoda cea mai adecvata, in functie de istoricul sanatatii, varsta, termperamentul si afectiunile dentare ale copilului.
in clinica stomatologica Sfanta Maria, serviciul de stomatologie sedativa coordonat de dr Mpampametis Antonios, trateaza anual in jur de 800 de pacienti cu anxietate dentara si 600 de pacienti cu dizabilitati.Stomatologia sedativa si combaterea fricii fata de stomatolog este serviciul care ne a facut cunoscuti in toata Romania si strainatate ,pentru rezultatele excelente si rezolvarea cazurilor grele.

Inainte de interventie

Pacientii cu anxietate sau cu dizabilitati se prezinta la consultul preanestezic , pentru a se realiza o anamneza minutioasa a copilului si pentru a va informa exact despre procedurile medicale ce se vor realiza.

Interventia ce se va realiza nu este o interventie de rutina, o echipa intreaga de specialisti se ocupa de pacient, si dumneavoastra aveti dreptul sa stiti in ce consta aceasta interventie. Toate intrebarile dumneavoastra vor primi un raspuns in cursul acestei programari dinaintea interventiei.

Interventia nu se va putea realiza daca copilul dumneavoastra este bolnav, a racit, tuseste, are febra.

Durata tratamentului poate varia, in functie de manoperele ce se vor realiza.

Instructiuni pentru ziua interventiei

Dupa interventie copilul se va recupera in salonul de recuperare timp de 2-3 ore, timp in care parintele trebuie sa fie alaturi de el, este astfel important sa aveti timpul necesar disponibil de a fi alaturi de copilul dumneavoastra.

Copilul trebuie sa fie imbracat in haine lejere si comode, si sa aduceti cu dumneavoastra haine de schimb.

Odata ce ati ajuns cu copilul la cabinet, va trebui sa semnati acordul de tratament. Veti intra cu copilul in cabinet, pentru a oferi copilului sentimentul de siguranta.
Pacientii pentru sedare trebuie sa se prezinte in clinica in ziua interventiei cu restrictie alimentara 6 ore inainte de interventie.stomacul trebuie sa fie gol de alimente si bauturi.

La final de interventie

Copilul dumneavoastra va fi dus in salonul de recuperare. El va fi treaz, nu isi va aminti nimic, nu va avea dureri, dar mai trebuie sa stea linistit, intinss pentru 30-60 de minute, pentru a-si reveni complet din anestezie.

Pacientul este monitorizat in salon, si numai dupa revenirea completa poate paraseasca salonul. Din momentul parasirii clinicii, dumneavoastra sunteti responsabil pentru copil, astfel copilul trebuie asezat in scaunul de copil, trebuie legat cu centura de siguranta. Sa nu il tineti in brate sau sa-l lasati intins pe bancheta din spate a masinii.Balansul si coordinarea adecvata a copilului pot fi afectate timp de 3-4 ore. Daca aveti nevoie de ajutor, aduceti inca un adult sa va ajute.

Tipuri de anestezie

gainile

INHALOSEDARE CU
PROTOXID DE AZOT
SEDARE PRIN
ADMINISTRARE ORALA
ANALGOSEDARE
INTRAVENOASA
ANESTEZIE GENERALA
REZULTAT Anxietate redusa - Relaxare si confort in timpul tratamentului
- Posibila amnezie
Este corelata ci starea somnului
- Amnezie profunda
Stare completa de inconstienta
BUNA PENTRU Anxietate medie - Anxietate mare-moderata
- Reduce numarul vizitelor la cabinet
- Anxietate moderata – severa
Extractii complicate
Molari de minte
Anxietate severa
- Copii cu dizabilitati
- Tratamente de lunga durata
PROCEDURA Se administreaza Protoxid de azot in combinatie cu oxigen - Medicatia se administreaza inainte si in timpul tratamentului
- Se poate administra in combinatie cu protoxid de azot
Se administreaza medicatia intravenos - Intubatie
- Se administreaza medicatia intravenos
VARSTE Toate varstele 18+ * 2+* 2+*

* Toti pacientii candidati pentru sedare trebuie sa fie sanatosi. Istoricul medical se va discuta in consultul preanestezic cu medicul anestezist pentru a se stabili metoda si posibilitatea participarii la metodele stomatologice sedative

Intrebari frecvente

1. Cine este anestezistul pediatric?
Este un medic specialist in anesteziologie care a efectuat cursuri speciale in realizarea anesteziei pentru copii

2. Cat de sigura este anestezia pentru copilul meu?
Monitorizarea copilului pe perioada interventiei se realizeaza cu aceeasi aparatura cu care se monitorizeaza bolnavul din salile de operatie. Sunt folosite aparate de ultima generatie ce controleaza toate functiile copilului.

– Pulsoximetrul monitorizeaza nivelul oxigenului si pulsul
– Monitorul: EKG -ul monitorizeaza activitatea electrica a inimii (electrocardiograma), PULSOXIMETRUL reda pulsul si nivelul de oxigen, END TIDAL CAPNOGRAFIA monitorizeaza respiratia copilului
– Tensiunea este controlata la fiecare 5 minute
– Temperatura este verificata periodic
– CU STETOSCOPUL PRE TRAHEAL doctoral asculta respiratia si bataile inimii a copilului
– ET CO2 monitorizeaza respiratia copilului

3. Sa i spun copilului meu despre injectie ?
De obicei este mai bine sa nu i se spuna. Majoritatea copiilor au o problema cu prelucrarea acestei informatii si devin si mai anxiosi. Din experienta obtinuta la cabinet am observat faptul ca pacientii ce stiau in prealabil ca se va efectua o injectie au fost mult mai speriati, au plans mai mult si au fost mai suspiciosi la intrarea in cabinet. Copilul se simte mai sigur daca si dumneavoastra sunteti relaxati si increzatori.

4. De ce inainte de interventie copilul meu nu are voie sa manance si sa nu bea lichide ?
Un copil cu stomacul plin poate sa regurgiteze continutul ce poate astfel sa ajunga in plamani. Datorita medicatiei reflexele pacientului nu sunt cele normale, pacientul fiind foarte relaxat.

Inainte de interventie stomacul copilului trebuie sa fie gol. Daca nu respectati aceste instructiuni, nu se va putea realiza anestezia.

5. De ce nu pot sa asist la interventie ?
Pe perioada interventiei alaturi de copilul dumneavoastra sunt doi ingrijitori, pe langa medicul anestezist si medicul stomatolog. Prezenta parintilor in cabinet creeaza o atmosfera emotiva incarcata ce poate inhiba colaborarea eficienta dintre echipa de medici.

De asemenea este greu pentru un parinte sa isi vada copilul pe perioada interventiei, unii parinti neputand sa faca fata emotiilor, ceea ce va distrage personalul de la scopul principal : siguranta si tratamentul copilului dumneavoasta