Clinica Stomatologică „Sfânta Maria” susține promovarea stomatologiei preventive, tratarea cauzalității și nu doar a simptomelor carioase. În cadrul tratamentelor de prevenire și profilaxie există mai multe procedee.

Testele indică predispoziția pentru carii, prezența anumitor bacterii în salivă, precum și existența unei igiene deficitare. Aceste teste nu au limită de vârstă, dar este de preferat ca ele să se realizeze cât mai devreme, mai ales în cazul copiilor, pentru a preveni problemele stomatologice ulterioare. Timpul de prelevare este de doar câteva secunde, iar rezultatele se obțin în 5-15 minute. Rezultatele vă vor fi explicate de către un medic specializat.

Test de saliva Saliva check mutants diagnostică existența la un nivel ridicat a Streptococului Mutans, bacteria ce joacă un rol important în inițierea cariilor dentare.

Saliva check buffer verifică fluxul, vâscozitatea, consistent și ph-ul salivei, determinând dacă există o predispoziție crescută la apariția cariilor sau dacă există afecțiuni ale glandelor salivare.

Plaque indicator kit oferă medicului, dar și copilului și părintelui, o imagine clară a zonelor în care există acumulare de placă, respectiv zonele ce nu sunt bine curățate, colorând placa în culoare albastră

Sigilarea dintilor Sigilarea dinților. Prin această metodă se aplică un material transparent, cu un conținut ridicat de fluor pe suprafața ocluzala a molarilor permanenți. Pe suprafața ocluzala (cea cu care mestecăm) a dinților laterali există un relief alcătuit din proeminențe (cuspizi) delimitate de mici gropițe (șanțuri și fosete). Aceste șanțuri și fosete sunt locuri unde, din cauza formei specifice, retentive, precum și a calității smalțului la acest nivel, se dezvoltă cu predilecție cariile. Majoritatea copiilor prezintă carii la nivelul acestor dinți, ei fiind greu de curățat. Astfel este important să prevenim apariția cariilor la aceștia. Aplicarea gelului este o procedură stomatologică nedureroasă, ce va îmbrăca dintele cu un strat subțire de material, protejând dintele față de contactul cu alimente, respectiv bacterii.

Periajul profesional și aplicarea de fluor. Prin periajul profesional la stomatolog se îndepărtează toată acumularea de placă de la nivelul cavității bucale, dinții fiind perfect curați. După ce se realizează această procedură, care este complet nedureroasă, trebuie să se aplice fluor topic deoarece este momentul cel mai oportun, suprafețele dentare fiind complet curățate. Fluorul este un mineral ce are un rol important în întărirea suprafeței dentare cu creșterea rezistenței dinților față de acțiunea bacteriilor.