Începând cu vârsta de 4-6 ani, dacă se intervine din punct de vedere ortodontic se face pentru a asigura o creștere armonioasă a aparatului dento-maxilar.

Obiceiurile vicioase ca sugerea degetului sau a tetinei, sugerea buzei inferioare sau superioare, sau interpunerea limbii între arcade, au repercusiuni asupra poziției dentare, dar și asupra dezvoltării osoase. Ideal este să se intervină cât mai repede, să dezvățăm copilul de obiceiul vicios, și astfel să prevenim apariția unei anomalii grave.

Folosim aparate special concepute pentru copii mici. Ele suprimă obiceiul vicios și corectează poziția dinților și relația dintre arcadele dentare.

Între 6 și 10 ani, în timpul dentiției mixte, scopul intervenției ortodontice este alinierea dentară, dezvoltarea osoasă armonioasă și ghidarea erupției dinților permanenți. Se folosesc aparate ortodontice mobile, dar în funcție de situație se pot utiliza și apartele ortodontice fixe.

Aparatele ortodontice mobile sunt de mai multe feluri, de diferite forme și se realizează din diferite materiale.

Pentru fiecare copil în parte se va opta pentru tratamentul ortodontic cu aparatul cel mai indicat.

Începând cu vârstă de 11 ani, se va utiliza aparatul ortodontic fix, pentru corectarea poziției dinților și a relației dintre cele două arcade. Aparatele dentare fixe sunt formate din bracket-uri (plăcuțe atașate pe dinte) și arcuri ce unesc bracket-urile între ele.

Bracket-urile pot fi confecționate din diferite materiale (metalice, ceramice – de culoarea dintelui sau din aur) și se pot fixa pe exteriorul dintelui sau pe fața linguală a dintelui.

Cazuri ortodontie copii